{ "title": "Ailevi Akdeniz Ateşi", "image": "https://www.akdenizatesi.gen.tr/images/ailevi-akdeniz-atesi.jpg", "date": "20.01.2024 10:14:30", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Ailevi Akdeniz ateşi, tıptaki adıyla familial mediterranean fever hastalığı-bir diğer adı Ermeni hastalığı, bu adı yoğun olarak görüldüğü bölgeden almıştır. Ailevi Akdeniz ateşi çoğunlukla Orta Doğu, Arap bölgesi ve Türk toplumlarının yaşadığı bölgelerde görülmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi ateşli bir hastalık olan ailevi Akdeniz ateşi ırsi olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Ateşle birlikte kendini karın ağrısı, eklem ağrısı ve göğüs ağrısı ile göstermektedir. Belirli nöbetler halinde ortaya çıkan bu belirtiler hastaları genellikle 24 saat kadar etkilemektedir. Bu belirtiler dışında başka herhangi bir belirti ortaya çıkmamaktadır.

Ailevi Akdeniz Ateşi Nedenleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ailevi Akdeniz ateşi kalıtım kökenli bir hastalıktır. İlk olarak 1992 yılında keşfedilen bu hastalığın geni MEFV geni olarak tanımlanmıştır. Tıpta genel tanı olarak genetik bozukluklar arasında yer almaktadır. Ailevi Akdeniz ateşinin görülme olasılığı her bin kişide 1 olarak ifade edilmektedir. Ancak hastalık belirtileri ortaya çıkmasa da her altı kişiden birinde bu hastalığın geninin taşındığı tespit edilmiştir. Bu durumdan dolayı bu hastalığın yoğun olarak görüldüğü bölgelerde evlilik öncesi detaylı test yapılması tavsiye edilmektedir.

Ailevi Akdeniz ateşi üç temel özelliği ile tanılanmaktadır. Bunlardan ilki hastalığın ortaya çıkmasına neden olan genlerin taşıyıcılığıdır. Bu konuda anne ve babanın da taşıyıcı olması gerekir. Her iki ebeveynde de taşıyıcılık varsa çocukta bu rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali son derece yüksektir. Bir diğer özelliği ise Akdeniz bölgesi çevresinde sıklıkla görülmesidir. Ancak yapılan araştırmalarda Karadeniz bölgesinde de görüldüğü tespit edilmiştir. Ailevi Akdeniz ateşinin son özelliği ise ağrılı ve ateşli nöbetlerdir. Bu nöbetler son derece şiddetli olarak görülmektedir. Bu hastalık uzun süreçte amiloidoz denilen hastalığın da nedeni olarak görülmektedir. Amiloidoz rahatsızlığı nedeniyle vücutta amiloid denilen madde birikir ve bu madde hastada felç, kalp yetmezliği, bilinç kaybı, böbrek yetmezliği gibi sorunları da beraberinde getirir.

Ailevi Akdeniz Ateşi Tanılanması ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ailevi Akdeniz ateşi ortaya çıkan nöbetler esnasında alınan kan örneklerindeki lökositlerin sayımı ile tespit edilmektedir. Ancak bu şekilde elde edilecek bulgular kesin sonuç ortaya koymamaktadır. Bu nedenle detaylı bir genetik muayene daha kesin sonuçlar vermektedir. Bu tanılar da sınırlı merkezlerde yani genetik tanı merkezlerinde yapılabilmektedir. Hasta bu merkezlerde hem nöbet esnasında hem de normal zamanda muayene edilir ve iki inceleme arasındaki veriler karşılaştırılır. Ailevi Akdeniz ateşi tanılanması şu adımlarla yapılabilmektedir;
Ailevi Akdeniz ateşinin tedavisi tamamen ortadan kaldırılacak şekilde gerçekleştirilememektedir. Ancak birtakım yöntemlerle kontrol altına alarak tedavi etmek mümkündür. Çünkü bu rahatsızlık genetik bir hastalıktır. Bu nedenle de tamamen ortadan kaldırılamamaktadır. Hastalığın tedavisi için kolşisin ilacı kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu ilaç hastalıktan dolayı ortaya çıkan iltihapların baskı altına alınmasını sağlar. Bu ilaç aynı zamanda behçet hastalığı ve gut hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Kolşisin ilacının düzenli kullanılması halinde hastada hastalığın belirtileri büyük oranda ortadan kalkar. Atak dönemlerinde hafif ağrılarla geçici etkiler ortaya çıkar. Ailevi Akdeniz ateşi için alınan ilaç günde en fazla üç doz olarak alınmalıdır.
" } ] }