{ "title": "Akdeniz Ateşi İlacı", "image": "https://www.akdenizatesi.gen.tr/images/akdeniz-atesi-ilaci.jpg", "date": "20.01.2024 07:05:40", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Akdeniz Ateşi İlacı, Daha çok Akdeniz ve çevresinde görülen bu hastalık genetik yollarla hastadan hastaya geçen bir hastalıktır. Yani irsi özellikler sergiler. Akdeniz ateşi hastalığına yakalan hastaların %70'inin hastalık belirtileri 10 yaşına kadar ortaya çıkar. Bu hastalığa yakalananların yüzde doksanında ise hastalık belirtileri 20 yaşına kadar ortaya çıkmaktadır. Kişi 40 yaşını geçtikten sonra bu hastalığın semptomlarının ortaya çıkması çok nadirdir. Bu hastalık Akdeniz çevresinde yaşamış olan Arap, Yahudi, Türk ve Ermeni ırklarında çok görülmektedir. Türkiye'de daha çok orta Anadolu diye tabir ettiğimiz bölgede bu hastalık sık rastlanmaktadır.

Ataklar halinde gelişen bu hastalığın semptomları ateş ve vücudun belirli bölgelerinde oluşan ağrılardır. Kişinin ataklar başladığı vakit 38-40 dereceye kadar ateşi yükselir. Ağrılar karın, göğüs, bacak ve testis bölgelerinde daha çok görülür. Akdeniz ateşi hastalığında yüksek ateş ile bu saydığımız bölgelerin herhangi birinde iltihaplanmalar ve şişlikler oluşur. Özellikle diz, ayak bileği ve eklemlerde bu ağrılar çok şiddetlidir ve maalesef en çok bu bölgelerde ağrılar olur. Yine sanılanın aksine bu hastalığı olan kişide hep aynı bölgede ağrılar olmaz. Yaşadığı bir nöbetinde testis bölgesi ağrıyan ya da şişen kişinin bir başka atağında karın bölgesinde şiddetli ağrılar oluşabilir. Bütün bu yaşanan olumsuz belirtilere karşı Akdeniz ateşi ilacı kullanılması gerekmektedir. Bunun için mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Akdeniz ateşi hastalığının bugün için bir tedavisi vardır

1972 yılında bulunan Akdeniz ateşi ilacının adı ‘kolşisin'dir. Bu Akdeniz ateşi ilacını maalesef hasta olan kişi, düzenli ve neredeyse ömür boyu kullanmalıdır. Kolşişin ilacının bilinen çok büyük bir yan etkisi yoktur. Akdeniz ateşi hastalığının bir yan bulgusu olan böbrek ve bazı organlarda oluşan işlev bozukluğu, tıp terimi ile ‘amiloidoz' hastalığının bu ilacı kullanan kişilerde gelişme riski daha azdır. Ancak kişi düzenli olarak bu ilacı almadığı takdirde ya da hiç kullanmadığı takdirde amiloidoz hastalığı gelişim gösterebilir. Akdeniz ateşi ilacını düzenli olarak kullanan hastaların yüzde altmış beşinde hastalığın oluşturduğu şikâyetler tamamen bitmekte ya da yok denecek kadar aza inmektedir. Yine bu ilacı kullanan hastaların yüzde otuzunda ise Akdeniz ateşi hastalığın ataklarının şiddeti ve sıklığında azalma görülmektedir. Son kalan yüzde beşlik az bir gruptaki hastalarda ise maalesef hastalar ilaca cevap vermemektedir.

Sizlere Akdeniz ateşi hastalığı ve ilacı hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Akdeniz ateşi hastalığının günümüzde kısa süreli ilaç kullanımı ile etkili olan bir tedavisi yoktur. Ancak özellikle Akdeniz ateşi ilacı olan kolşisin ile çok iyi sonuçlar elde edilmektedir. Hastalığın tedavisi sürekli ve ömür boyudur.
" } ] }