{ "title": "Fmf Akdeniz Ateşi", "image": "https://www.akdenizatesi.gen.tr/images/fmf-akdeniz-atesi.jpg", "date": "21.01.2024 13:19:27", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Fmf Akdeniz Ateşi hastalıkları, çoğunlukla Akdeniz bölgesi ve çevresi kesimlerde sık bir şekilde görülmektedir. Fmf Akdeniz Ateşi rahatsızlıkları birbirlerine hem isim açısından hem de karakteristik açıdan oldukça benzemektedirler. Bu sebeple teşhis edilirken fmf ve Akdeniz ateşi hastalıkları karıştırılabilmektedir.

Fmf Akdeniz Ateşi, İngilizce olarak kısaltmasıfmf olan hastalık, Ailevi Akdeniz Ateşi olarak bilinen genetik geçişi olan bir hastalıktır. Adından da anlayabildiğimiz gibi genel olarak Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Yunanistan, İtalya gibi Akdeniz kesimli ülkelerde yaygın bir şekilde teşhis edilmektedir. Fmf, ilk olarak 1945 senesinde teşhisi koyulmuştur ve 1972 yılında ise hastalığın neredeyse tek bir tedavi yolu olan kolşisin ilacının Fmf'ye olan faydaları tespit edilmiştir. 1997 yılında yapılan araştırmalar sonrasında Fmf'nin kalıtsal olduğunu ortaya çıkaran, 16. Kromozomda mutasyonlu bir genin varlığına rastlanmıştır.

Fmf hastalığının semptomları, genellikle ergenlik, çocukluk ve erken yetişkinlik dönemleri sınırları içerisinde kendini göstermektedir. Erkek bireylerde kadınlara oranla çok daha sık görülmektedir. Fmf hastalığı tedavi edilmediğinde veya yeterli tedavi görülmediğinde, hastalık kişinin hayatı boyunca sürmektedir.

Fmf Belirtileri Nelerdir?
Fmf Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulur?

FmfHastalığı için tam tanı koyabilmek amaçlı herhangi bir yöntem bulunamamaktadır. Fmf hastalığının atağı sırasında kanda bulunan sedimentasyon, CRP, lökosit ve fibrinojen ismi verilen maddelerde artış görülmektedir. Ayrıca idrar testinde kusmalar sonucu ketonüri oluşumu da gözlemlenir. İleri durumlarda böbreklerde proteinüri gözlemlenebilmektedir.

Kalıtsal eğilimin olup olmadığını tespit etmek amacıyla yeni ve güvenli bir yöntem olan genetik analizleri yapılabilir.

Fmf Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Fmfhastalığına sahip olan bireyler, hayat boyunca kolşisin tedavisi almak zorundadırlar. Kolşisin tedavisi atakların fmf hastalığının ataklarının önlenmesinde ve amiloidoz maddesinin oluşumunun engellenmesinde etkili olabilmektedir.

Fmf Akdeniz Ateşi, Akdeniz Ateşi Nedir?

Akdeniz Ateşi hastalığı fmf gibi, Akdeniz bölgelerinde rastlanılan kalıtsal geçişi olan bir hastalıktır. Akdeniz Ateşinin diğer bir adı ise Talasemidir. Akdeniz Ateşi'nin majör ve minör olmak üzere iki çeşidi vardır. Majör Akdeniz Ateşi, erken çocukluk ve bebeklik yaşlarında semptom göstermeye başlayan oldukça ciddi bir kan hastalığıdır. Hastaya sürekli olarak kan verilmesi gerekli olabilmektedir.

Minör Akdeniz Ateşi ise mutasyona uğramış olan gene taşıyıcılık yapmaktır. Yani, mutasyona sahip olan bir taşıyıcı gen bulundurmaktır. Majör Akdeniz Ateşine kıyasla, çok da şiddetli olmayan bir kan hastalığıdır. Tedavi edilmese de olur bir hastalıktır.
" } ] }